LEES OOK HET BERICHT UIT 'DE TOREN'

Landarbeiderbelang van bijna een eeuw in boekvorm…

Van Landarbeidersbelang tot Mecenaat

Samenvatting

Het was begin twintigste eeuw niet de bedoeling dat alle landarbeiders het platteland zouden ontvluchten om een beter bestaan te vinden in de industriesteden. De akkerbouwers op de ontgonnen dalgronden hadden vooral in het voor- en najaar extra handen nodig voor zaaien, poten en oogsten. De in 1919 opgerichte Landarbeidersvereniging ‘Het belang van den landarbeider’ in Ambt Hardenberg probeerde landarbeiders een plaatsje te laten stichten – een boerderijtje met maximaal twee hectare grond – waarop het landarbeidersgezin grotendeels zelfvoorzienend zou zijn en beschikbaar bleef voor werkzaamheden in de akkerbouw. De Vereniging gaf daarmee uitvoering aan de Landarbeiderswet die in 1918 in werking was getreden.

In Ambt Hardenberg, verspreid over Slagharen, Schuinesloot, Rheezerveen, Kloosterhaar, Bergentheim, Bruchterveld en Sibculo, zouden ongeveer 150 plaatsjes worden gerealiseerd. Aan het eind van de jaren dertig waren er plannen om dit aantal in Kloosterhaar en Sibculo nog aanzienlijk uit te breiden, maar door het uitbreken van de oorlog kwam dat er niet van.

Na de oorlog bepaalde de vereniging zich tot het beheer van de onroerende goederen en de financiën – ook nadat de Landarbeiderswet was ingetrokken. Eind twintigste eeuw ontwikkelde de inmiddels tot stichting getransformeerde vereniging een visie om uit het rendement van haar vermogen goede sociale en culturele doelen met donaties te ondersteunen. Zorginstellingen, diverse sport- en recreatievoorzieningen, dorpshuizen en tal van kleinere projecten in vooral het zuiden van de gemeente konden een substantiële donatie tegemoet zien.

Zoals in het verleden de vereniging het landarbeidersbelang had behartigd, zou nu de stichting Regiofonds ‘Dooze en Dorp’ door haar mecenaat een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het platteland.

Info

Boek: Van Landarbeidersbelang tot Mecenaat
In opdracht van Stichting Regiefonds ‘Dooze en Dorp’

Schrijver: Klaas Oosterkamp
Lay out: Olbo
Uitgever: Olbo
ISBN: 978-94-90134-05-1

Aantal pagina’s: 176
Geïllustreerd: ja
Op voorraad: ja
Prijs: €