LEES OOK HET BERICHT UIT 'HARDENBERG.NU'

Boek ‘Hardenberg op de kaart’ wordt gepresenteerd

Hardenberg op de kaart

Samenvatting

‘Gelukkig hadden we de foto’s en de kaarten nog…’

Het was geen grote brand als in 1708 of een stormramp als in 1925 in Borculo die het oude Hardenberg bijna geheel deed verdwijnen. De aanwijzing van Hardenberg als ontwikkelingskern voor Noordoost-Overijssel was de ‘trigger’ voor het verrijzen van een bijna geheel nieuwe en vernieuwde stad, ‘een nijen stede’, in de tweede helft van de vorige eeuw. Er werd weinig gerestaureerd, meestal werd er gesloopt en nieuw gebouwd: het vooroorlogse Hardenberg verdween op een enkele uitzondering en een enkel detail na uit beeld.

Het verdween gelukkig niet van de kaart: op oude foto’s en prentbriefkaarten bleef de herinnering bewaard. Voor dit boek kon geput worden uit enkele voortreffelijke verzamelingen met bijna unieke beelden van weleer. In de begeleidende teksten kregen mensen en gebouwen namen en functies, met aanvullingen en details op wat nog min of meer bekend was of wat we ons meenden te herinneren.

Op de oude topografische kaarten vinden we het oude Hardenberg ingebed in het historische landschap. We zien de Vecht nog onbekommerd meanderen. De kleine nederzettingen omgeven door uitgestrekte ‘woeste gronden’, dankzij Vecht en hessenwegen niet geheel geïsoleerd.

Er is inderdaad veel veranderd en dat worden we ons al bladerend in dit kaartenboek nog weer eens bewust.

Info

Boek: Hardenberg op de kaart
Een productie van de Stichting Historische Projecten

Lay out: Olbo
Uitgever: Olbo
ISBN: 978-94-90134-06-8

Aantal pagina’s: 240
Geïllustreerd: ja
Op voorraad: xx
Prijs: €